Udsøgt udvalg

De bedste priser

Gratis hjemmelevering v. køb over 889,-

Château du Tertre Les Hauts du Tertre, Margaux, 2005 - 37,5 cl.

159,00 kr.

På lager

Land
Frankrig
Område
Bordeaux
Producent
Château du Tertre
Underområde
Margaux
ÅRGANG
2005
Drue
66% Cabernet Sauvignon & 34% Merlot
Indhold
37,5 cl.
Beskrivelse

Château du Tertre Les Hauts du Tertre, Margaux, 2005 - 37,5 cl.

Château du Tertre er et pragtfuldt fransk vinslot, hvis historie kan dateres helt tilbage til det 12. århundrede. Dermed en af de ældste ejendomme i Bordeaux, kan Château du Tertre karakteriseres af en kontinuerlig søgen efter ekspertise. Vinslottet er navngivet efter dets fantastiske beliggenhed på "Tertre" (fransk for "bakke"), som er den højeste og smukkeste grusbakke i Margaux. Den famøse 1855-klassifikation etablerede Château du Tertre som et 5. Cru Classé vinslot og bragte vinene stor berømmelse verden over.

Les Hauts du Tertre er vinslottets elegante 2. vin og denne fremstilles af ejendommens yngste vinstokke, hvilket beriger vinen med en frugtig, levende og let stil. Den er fyldig og moden med smag af solbær, røde kirsebær, krydderier og tørrede krydderurter. En fantastisk vin med en skarp aciditet.

Vinmarksareal & vinfremstilling:

Vinmarksareal: Château du Tertres vinmarksareal er beliggende i pragtfulde omgivelser, som er forblevet uændret siden midten det 19. århundrede. Den smukke vinmark kan prale af de højest beliggende terroirer i Margaux, heriblandt et af de mest forhøjede grusfremspring i Margaux. Vinstokkene eksponeres dermed i stor stil for lys og solskin, hvilket beskytter dem mod den sene forårsfrost. Derudover er vinmarksarealet beriget med et vandløb, som adskiller vinmarkens to grusfremspring og forsyner den med naturlig dræning således, at overskydende vand ikke er en udfordring. Samtidig hindrer vandløbet tørke og har en afkølende effekt på vinmarken; dermed får vinstokkene den kølige temperatur, som er afgørende for deres udvikling.

  • Jordbund: perfekt drænede grushøje på 3-5 meter
  • Vinmarksarealets størrelse: 52 hektar
  • Druevarianter: 43% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 19% Cabernet Franc, 5 % Petit Verdot
  • Vinstokkenes alder: 15-25 år
  • Plantningsdensitet: 6500-9100 vinstokke pr. hektar
  • Vinmarksforvaltning: almindeligt jordarbejde, traditionel udtynding og manuel bladfjernelse. Ca. 18 hektar dyrkes biodynamisk.
  • Beskæring: Dobbelt Guyot
  • Høst: druerne håndplukkes efterfulgt af håndsortering & optisk sortering
  • Gennemsnitligt udbytte: 35-45 hektoliter pr. hektar

Vinfremstilling: I forhold til vinfremstilling, herunder vinifikation og aldring, nyder Les Hauts du Tertre godt af den samme omhyggelige pleje som vinslottets Grand Vin. Druerne er håndplukket og sorteres i hånden såvel som optisk. Derefter gæres vinen i en kombination af 10 betontanke, 24 trætanke og 16 rustfri ståltanke, hvis kapacitet varierer fra 1000-18.000 liter. Dette bliver efterfulgt af en aldringsproces på 15-17 måneder i 45% nye og 55% engangsbrugte franske egetræstønder, hvorunder vinen omstikkes hver 5. måned og i forbindelse med den sidste omstikning klares vinen med æggehvide. Til sidst gennemgår vinen en let filtrering og tappes derefter på flaske.

Vinifikation:

  • Tanke: beton, træ og rustfrit stål
  • Temperaturstyring: termoregulering
  • Overpumpning: varierer afhængigt af partierne
  • Temperatur under alkoholgæring: 25°C
  • Tid i tanke: 18-28 dage
  • Presning: vandret pneumatisk
  • Gennemsnitligt alkoholindhold: fra 13-13,5% alkohol/vol.
  • Selektion: plot for plot håndtering

Aldring:

  • Tøndetype: 100 % franske egetræstønder (finkornet og
    mellemristet)
  • Tøndernes alder: 45% ny eg, 55% eg tidligere benyttet til en vin
  • Ældningstid: 15-17 måneder
  • Omstikning: Hver 5. måned
  • Klaring: med æggehvide
Vinslottet:

Château du Tertre er en ejendom præget af næsten 1000 års historie og denne havde sin begyndelse i 1143, da ejendommen var en del af det pragtfulde vinslot Seigneurie d'Arsac (Château d’Arsac). Ejerne af Seigneurie d'Arsac gennem århundrederne inkluderer både filosoffen Michel de Montaigne og Ségur-familien (tidligere ejere af ​​Lafite & Latour). I 1723 blev en del af Seigneurie d'Arsac-ejendommen erhvervet den irske købmand Pierre Mitchell, som på sin andel plantede nogle vinstokke og i 1736 byggede selve Château du Tertre. Efter den franske revolution var Château du Tertre under ejerskab af Charles Henri, som ligeledes var den heldige ejer på tidspunktet for 1855-klassifikationen, der etablerede vinslottet som et 5. Cru Classé. Denne skelsættende 1855-klassifikation bidrog i stor stil til, at vinene fra Château du Tertre i løbet af det 19. århundrede opnåede verdensomspændende berømmelse. Efterfølgende blev Château du Tertre erhvervet af baron Henri de Koenigswarter, og på daværende tidspunkt var vinslottet utrolig velanset på det hollandske marked, hvilket er en positiv forbindelse til de nutidige ejere. I løbet af det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede skiftede Château du Tertre ofte hænder, hvilket betød, at vinslottets kvalitet og omdømme oplevede nedgang. Vendepunktet kom i form af Philippe Gasqueton fra Château Calon-Ségur, som akkompagneret af en gruppe belgiske investorer overtog styringen af Château du Tertre i 1961. Philippe Gasqueton indgik ligeledes i et samarbejde med hans svigersøn Alain de Baritault og sammen dedikerede sig i høj grad til vinfremstillingen. Desværre gik Philippe bort i 1996, hvorefter vinslottet blev solgt til den hollandske forretningsmand Eric Albada Jelgersma fra Château Giscours i 1997. Han investerende i en storstilet omstrukturering af Château du Tertre, som genoprettede vinslottets adelig karakteristika. I marts 2021 overtog familien Helfrich Château du Tertre og påbegyndte et nyt kapitel i vinslottets lange historie, som er præget af en kontinuerlig søgen efter ekspertise.

Land, region & område:

Château du Tertre er beliggende i Frankrigs region Bordeaux, en region i den sydvestlige del af Frankrig, som i forbindelse med vinproduktion har opnået stor international anderkendelse. Regionens imponerende vinproduktionshistorie kan dateres tilbage til år 60 f.Kr., da romerne overtog Bordeaux-området og begyndte at plante vinmarker, kultivere druer samt producere vin. Allerede dengang havde Bordeaux de ideelle forhold til vinfremstilling. Selve navnet Bordeaux stammer fra det franske au bord de l'eau, hvilket betyder "langs vandet" og henviser til Gironde-flodmundingen samt dens bifloder, Garonne og Dordogne, der spiller en afgørende rolle i Bordeaux's historie såvel som succes. Regionens førsteklasses beliggenhed tæt på disse floder gjorde nemlig forsendelse af flaskerne og handel med resten af verdenen lettere. Bordeaux begyndte dermed allerede omkring det 1. århundrede e.Kr. at blive kendt for sin vin, der omtales i adskillige dokumenter fra dengang, som er blevet fundet spredt ud over Vesteuropa. Et stort øjeblik i Bordeaux's historie er foreningen mellem Eleanor af Aquitaine og Henry Plantagenet, som senere blev kong Henry II af England. Dette åbnede Bordeaux-regionen op for det engelske marked og under deres bryllup i 1152 blev der serveret vin fra bordeaux. Endnu en milepæl i Bordeaux's historie var, da hollænderne effektivt omformede hele regionen i et forsøg på at gøre distribution lettere. I løbet af 1600-tallet var meget af jorden i Bordeaux-regionen nemlig sumpet, hvilket gjorde den ubrugelig til dyrkningen af vinstokke. Men hollænderne var i stand til at finde en måde, hvorpå de kunne dræne dette landområde og give mere plads til kultiveringen af druer samt udvikle en mere direkte distributionsrute. Dette område blev senere kendt som Medoc.

I dag er Bordeaux fortsat det største, mest populære såvel som vigtige vinområde i verden. Denne indflydelsesrige region er hjemsted for de ypperste vinmarker, som udgør et imponerende vinareal på 110.000 hektar. Heraf produceres en tredjedel af Frankrigs kvalitetsvin og regionens gennemsnitlige produktion ligger på 700 millioner flasker årligt. Ansvarlig for de mest eftertragtede vine i verdenen, er Bordeaux mest kendt for tørre rødvine på Cabernet Sauvignon samt Merlot og søde rødvine på Sauvignon Blanc samt Semillon, der kendetegnes ved at have lang holdbarhed i flasken. De største Bordeaux-vine opdeles i højre og venstre bred af Gironde-flodmundingen. Médoc og Graves samt de kendte appellationer som Haut-Médoc, Pauillac, St. Julien, St. Estèphe og Margaux tilhører venstre bred. Kendte appellationer som Pomerol, Saint-Émilion og Lalande de Pomerol tilhører højre bred. Der er på disse brede stor forskel på jordbunden, hvilke druesorter der trives bedst og dermed vinstilen. Helt i toppen er cru'erne og disse er et resultat af, at Napoleon III i 1855 bad om at få klassificeret de allerbedste vine i Bordeaux (1855 klassifikationen). Denne klassificering rangerede vinene fra 1. til 5. cru (1. cru er bedst), så forbrugere over hele verden kunne identificere, hvilke der var de bedste. Disse cru'er har i dag deres egen appellation (AOC) og siden 1855 er dette klassifikationssystem kun blevet smårevideret to gange. 

Mere specifikt produceres vin fra Château du Tertre i en af Bordeauxs vigtigste appellationer Margaux, som tilhører den venstre bred. De første vinstokke i Margaux blev plantet for mere end 2000 år siden under den gallo-romerske periode og dannede gradvist det område, der flere århundrede senere ville blive den officielle Margaux-appellation. Der har dermed altid eksisteret vindyrkning i Margaux, men dengang var området dækket af saltmoster og sumpe, hvilket ikke gjorde det ideelt til vinstokke. Det var først i den anden halvdel af det 17. århundrede og på initiativ af kong Ludvig XIII, at området blev drænet af hollandske ingeniører (vin fra Bordeaux var gennem mange år populært på det hollandske marked). I det efterfølgende århundrede blev højkvalitetsvinmarker såvel som pragtfulde vinslotte etableret og Margaux opbyggede efterhånden et enestående ry. I det tidlige 19. århundrede producerede Margaux nogle af de mest velsmagende vine i Bordeaux og under 1855-klassifikationen blev hele 21 af appellationens formidable ejendomme klassificeret som Cru Classé. Officielt anerkendt som en appellation den 10. august 1954, har Margaux i dag et imponerende vinmarksareal på 1500 hektar, som strækker sig over kommunerne Arsac, Labarde, Margaux-Cantenac og Soussans. Beliggende mellem havet og Gironde-flodudmundingen, drager Margaux fordel af et tempereret oceanisk klima; mildt om vinteren og beskytter mod sommerens hedebølger. Disse fordelagtige klimaforhold medfører en langsom modning af druerne og bidrager til den berømte finesse af Margaux-vinene. Ydermere er vinstokke i Margaux primært plantet på grusede bakketoppe dannet af erosion; de udviklede sig fra alluvium ført ned fra Pyrenæerne af Garonnefloden under istiden i kvartærperioden. Denne jordbundstype består af grus og småsten blandet med forskellige mængder ler og sand oven på en ældre, hovedsageligt ler- eller kalkstensundergrund, der stammer fra tertiærtiden. Disse jordbundsegenskaber tvinger vinstokkene til at udvikle ekstensive rødder for at få vand og næringsstoffer dybt nede i jorden, og derved fremme produktionen af ​​højkvalitets druer. I Margaux er det tilladt at anvende følgende druesorter: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot og Malbec. Det er primært de fire druesorter - Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot - som dominerer vinmarkerne i Margaux. De allermest populære vine fra Margaux fremstilles overvejende af Cabernet Sauvignon. Château du Tertre er beliggende i kommunen Arsac. 

Ratings:

Robert Parker's Wine Advocate: 90 point

James Suckling: 92 point

Druer: 
  • 66% Cabernet Sauvignon & 34% Merlot
Indhold: 

37,5 cl.

Relaterede varer
Copyright Wine Collector 2024. All Rights Reserved
user
0
Din kurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Produkter du måske vil kunne lide