Udsøgt udvalg

De bedste priser

Gratis hjemmelevering v. køb over 889,-

Quinta Sardonia QS2 2013

249,00 kr.

På lager

Beskrivelse

Quinta Sardonia QS2 2013

Den ambitiøse vin-virksomhed Terras Gauda har vinerier i fire af spaniens vigtigste vinregioner og er dermed etableret som en af Spaniens største vinfremstillingsgrupper. Et af disse succesfulde vinerier er  Quinta Sardonia, som blev grundlagt af den utrolig anerkendte danske vinproducent Peter Sisseck i 1990erne. Vinene herfra er af yderst høj kvalitet og udarbejdes af den mest respektfulde fremgangsmåde med biodynamikkens principper i fokus. En af de pragtfulde vine fra Quinta Sardonia er QS2, som er lillebror til vineriets første og utrolig anerkendte QS-vin.

Quinta Sardonia QS2 2013 afslører en fremragende intensitet af røde frugter, der er foldet ind i florale noter over undertoner af kanel og krydderier. På næsen; en meget forfriskende, kompleks vin med en markant frugtig karakter. På ganen begynder det søde og silkeagtige angreb, der giver plads til en frisk, frugtig indre terroir præget af røde solbær. Finishen er udsøgt samt omsluttende og efterlader en mineralsk eftersmag. En velafbalanceret vin, der er klar til at blive drukket.

Vinmark & vinfremstilling:

Vinmark: Quinta Sardonia QS fremstilles af et samlet vinareal på 22 hektar i kommunerne Sardón de Duero og Villabáñez (Castilla y León-regionen). Vinmarken har en pragtfuld beliggenhed på en sydvendt bakke i en højde af 700-800 meter over havets overflade og med udsigt over Duerofloden (beliggende 400 meter fra Duerofloden). Det er ca. 20 år siden (i 1999-2000), at de første vinstokke blev plantet og i dag dyrkes en unik kombination af druesorter på vinmarken: 58,5% Tinto Fino, 22% Cabernet Sauvignon, 5% Syrah, 5% Petit Verdot, 4% Malbec, 3,5% Merlot og 2% Cabernet franc. Ydermere består denne fremragende vinmark af 15 forskellige terroirer/jordtyper - alle af kalkholdig oprindelse. Disse stammer fra henfald og erosion af følgende tre typer af sedimentære klipper fra Miocæn-epoken: kalksten, ler og gips.

1. Kalksten: Vine fra druer dyrket på denne jordtype er komplekse, har en distinktiv personlighed, kødfulde teksturer og en altid meget lang gane, som er dybt mineralsk.

2. Ler: Vine fra druer dyrket på denne har en bemærkelsesværdig aromatisk duft og en mærkværdig kvalitet af tekstur - tæt og forførende.

3. Ler og Gips: Disse jordarter, originale og sjældent fundet i vindyrkningsområder, tilfører vinene fra Quinta Sardonia størstedelen af deres karakter. Vine fra druer dyrket på denne jord er de mest elegante og raffinerede samt luftige og mineralske.

4. Kalkholdig kolluvium: Disse jordarter findes i de lavere højder, da de blev genereret fra de akkumulerede aflejringer af de tre ovenstående. Vine som oprinder fra disse jordarter, har en markant hedonistisk karakter, et meget behageligt frugtigt udtryk, men bidrager kun til kompositionen af Quinta Sardonia i årgange med varme vejrforhold.

Tilgangen til vinavl hos Quinta Sardonia er baseret på deres viden omkring disse forskellige jordtyper samt sorternes opførsel i hver af dem. For at opnå den perfekte balance mellem jord, klima, drue og natur, respekterer Quinta Sardonia's vinavlsmetoder biodynamikkens rytmer og principper. Dette indebærer, at vineriet benytter deres egen kompost, opretholder et lag af levende grønt jorddække, bevarer områdets naturlige flora og behandler enhver sygdom med lægeplanter. Derudover arbejder Quinta Sardonia i henhold til månens cyklus. Disse faktorer tilskynder biodiversiteten af de mikroorganismer og insekter, som påvirker en sund samt naturlig vinstok- og drueudvikling. Ydermere benyttes de biodynamiske metoder med det formål at afsløre renheden og personligheden Quinta Sardonia's vine.

Høsten 2013: Rigelig nedbør i 2013 bragte stor lettelse for vinmarken efter en så tør vinter som i 2012. Nedbøren, som var blevet jævnt fordelt i løbet af året, gav anledning til et langt forår med milde temperaturer. Iskoldt vejr ramte den 28. april og fik skud til at gå tabt i de varmeste områder af vinmarken, hvor vinstokkene allerede var spiret. Vinmarken voksede fredeligt i løbet af maj måned pga. de milde temperaturer, mens planterne var forholdsvis stærke grundet årets generøse nedbør. Kombinationen af disse faktorer muliggjorde en anden hurtig og produktiv knopskydning efter den kolde snap, hvilket betydeligt reducerede tabene. Sommeren var tør som sædvanlig, men normalt ikke med ekstremt høje temperaturer efter at have givet anledning til en sen veraison. De første drueprøvesmagninger i september var lovende med et fremragende aromatisk potentiale i skindene og en stor naturlig syre. Fra den 29. september til den 4. oktober bragte en efterårsstorm fra Atlanterhavet i alt 88 liter nedbør med sig, hvilket fik druerne til at svulme op og fortynde. Hos Quinta Sardonia ventede de tålmodigt på, at vinstokkene skulle fordøje så meget vand og at druerne genvandt deres balance. Høsten begyndte derfor ikke før den 11. oktober og foregår således, at druerne plukkes seperat i henhold til den jordtype hvori, at de er dyrket. Høsten blev afsluttet igen den 23. oktober; dette havde været en kort, men meget intens høst af markant atlantisk karakter.

Vinfremstilling: Quinta Sardonia benytter naturligvis kun druer dyrket på deres egne vinmarker til deres fremragende vine. Vinfremstillingen for årgang 2013 forløb således, at de fineste klaser, som allerede var blevet udvalgt i løbet af sommeren, blev bragt til vineriet. De forskellige druesorter blev høstet ved maksimal modenhed og kombineret forinden fermentation, som blev fremkaldt ved brug af naturligt gær. Temperaturen og tiden i tønder blev nøje kontrolleret under macerationsprocessen for at sikre en delikat, præcis infusioneret ekstraktion. Den malolaktiske gæring foregik delvist i tønder og delvist i vinkar. Årgang 2013 blev ældet i 14 måneder i hovedsageligt franske egetræstønder (18% nye og de resterende var tidligere benyttet til en eller to vintages) og 15% blev ældet i betonæg. Vinfremstillingsprocessen sluttede af med æggealbumin-klaring og en let filtrering forinden aftapning. Vinen blev aftappet på flaske i januar 2015. QS 2013 er et ensemble af vine dyrket i den mindst kalkholdige jord, som gennemsyrer vinen med dens distinktive yndefulde flydende lethed. 

Vingården:

I 1998 blev Quinta Sardonia startet af en gruppe venner, heriblandt Peter Sisseck og Jérome Bougnaud, som var passionerede omkring vinverdenen- og kulturen. Til at føre deres drøm ud i livet valgte de områderne Sardón del Duero og Villabáñez, som vinmæssigt var to forholdsvis ukendte kommuner i provinsen Valladolid. Denne gruppe af vinentusiaster så især et fremragende vindyrkningspotentiale i den nuværende Quinta Sardonia-ejendom, som ligeledes dengang var en overset perle beliggende i Sardón del Duero. Til dette spændende vinprojekt bidrog ønologerne Peter Sisseck og Jérome Bougnaud med deres visdom omkring den franske terroir-model: troskab mod jorden og den absolut største respekt for naturen. Under disse regi blev 20 hektar beplantet med Tinto Fino-kloner fra Pingus (Sisseck's verdenskendte spanske vineri) såvel som adskillige franske druesorter (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot, Malbec, Syrah). Quinta Sardonia er nemlig beliggende lige udenfor Ribera del Duero og dermed ikke begrænset til DO-regionens tilladte druesorter. Få år senere fremstillede vineriets dets første vin; 6000 flasker af 2002-årgangen blev produceret af de dengang kun 2 år gamle vinstokke. Tydeligt var det, at ejendommen havde gemt på store muligheder for at fremstille topvin, da denne første vintage af Quinta Sardonia blev frigivet. Kombinationen af de klassiske Bordeaux-sorter og spaniens signaturdrue resulterede i en pragtfuld vin, som kan karakteriseres af en enestående kraft, elegance og kompleksitet. Vinen blev mødt af en utrolig entusiasme og opnåede stor popularitet samt anerkendelse på den internationale vinscene. Et par år senere modtog 2004-årgangen de imponerende 96 point af Robert Parker og Quinta Sardonia var dermed den første såvel som eneste vin til at modtage en så høj bedømmelse på så unge vinstokke.

I 2010 blev det desværre klart for Jérome Bougnaud, at Quinta Sardonia var blevet en for stor mundfuld - dette skyldtes blandt andet familieanliggender, som han var nødt til at tage sig af tilbage i Frankrig. Vineriet blev derfor solgt til den familiejet virksomhed Terra Gauda i november 2010, som tidligere havde haft stor succes med vinproduktion i Galicien. Peter Sisseck tog ligeledes afsked med Quinta Sardonia og 2011-årgangen blev den sidste, som han var med til at fremstille. Dog forblev Jérome Bougnaud på vingården indtil 2016 for at sikre kontinuiteten af hans dyrebare projekt og fungerede som mentor for den nye vinmager Christian Rey. Fælles for disse vin-eksperter er, at de begge er passionerede fortalere for biodynamisk vindyrkning. Rey's filosofi er følgende: "the soil is the key part of winemaking and terroir, influenced by rain, heat, cold, sun, and the moon." Quinta Sardonia er dermed i gode hænder og fremtiden ser lys ud for den skønne vingård.

Land, region & område:

Quinta Sardonia QS2 produceres i det fornemme vinland Spanien. Vindyrking havde en tidlig start i Spanien, da arkæologer har fundet spor af druekerner helt tilbage fra omkring 3000-4000 f.Kr. Da Christopher Columbus i det 15. århundrede opdagede Amerika, opstod nye muligheder for eksport og vindyrkning. På deres opdagelsesrejser medbragte Spanske kolonister europæiske vinstokke og i løbet af det 17. og 18. århundrede blev en række spanske vine populære, herunder Sherry, Madeira og Rioja. I dag er Spanien verdens tredjestørste vinproducent efter Frankrig og Italien. Spanien har verdens største vinareal på 1,4 millioner hektar, dog er flere områder i Spanien præget af et tørt klima og dermed kan udbyttet være ganske lille. I Spanien findes 69 vinregioner og med de ekstremt varierende klimaer, terroirer og vinfremstillingsmetoder over hele landet, byder hver vinregion på noget forskelligt. Spanske vine er nøje kvalitets-reguleret i henhold til specifikke love og Spanien begyndte tidligt at knytte vin til "sted". Behovet for vinregulationer blev nemlig tydeligt, da Spanien oplevede slemme tilfælde af vinbedrageri: kvalitetsvine blev ofte fortyndet med bulkvine. Spaniens vinlov Denominaciones de Origen (D.O) blev oprettet i 1932 og opdateres jævnligt. Den følger EUs overordnede regler i forhold til opdeling i geografiske zoner med hver deres specifikationer vedrørende dyrkningsmetoder, drueanvendelse, hektarudbytte og lagringstid. Vinloven inddeler Spaniens vinklassificeringer i en pyramide: vinene underlagt de strengeste krav befinder sig i toppen af pyramiden og de mest generiske vine befinder sig i bunden.

  • Øverst i pyramiden ligger Vino de Pago (VP): betegner vine fremstillet af druer udelukkende dyrket på en enkelt vinmark med det formål at fremhæve den enkelte vinmarks karakteristika og kvalitet. Derudover skal vingården være i besiddelse af unikke karakteristika, som f.eks. særligt mikroklima eller jordbundsforhold, der adskiller sig fra det omkringliggende område. Samtidig skal vinen produceres og aftappes på en og samme vingård.
  • Den anden kategori i pyramiden er Denominación de Origen Calificada (DOCa): denne kategori har det højeste kvalitetsniveau og for at opnå denne status skal en region have været i besiddelse af DOC betegnelsen i mindst 10 år. Vinene i denne kategori er navngivet efter den region, hvorfra de kommer. Der stilles i denne kategori meget specifikke krav til dyrkning samt fremstilling og foreligger en specifik "manual", som vinen skal følge før, at den kan omtales som en DOCa vin. Vinene skal blandt andet dyrkes samt vinificeres inden for samme region og overholde reglerne fastsat af regionen. Der findes kun to regioner, der er blevet tildelt DOCa-status og dette er prestigefyldte Priorat samt Rioja.
  • Den efterfølgende kategori Denominación de Origen (DO) fungerer som en geografisk henvisning, der betegner kvalitetsvine fra en af Spaniens vinregioner og her findes størstedelen af de spanske kvalitetsvine. En række kvalitetsstandarder skal overholdes for, at en region kan få DO-status. Hver DO region har nemlig en kontrolindsats (Consejo Regulado), der udformer regler i forhold til hektarudbytte, druesorter, fremstillingsmetoder og lagringskrav samt sikrer at disse overholdes.
  • Vine i kategorien Vino de Calidad (VC) befinder sig i teorien lige midt imellem Denominación de Origen og Vino de la Tierra (Næste kategori). De forbereder sig på at blive kvalificeret til DO-status. En region skal nemlig bruge mindst fem år som VC inden, at den kan ansøge om DO-status. Denne kategori er en slags overbygning på Vino de la Tierra kategorien.
  • Vino de la Tierra er den eneste klassificering, der er underlagt Den Europæiske Unions "beskyttede geografiske betegnelser". Vin i denne kategori har dermed også en geografisk henvisning til det område, som de er fra og besidder lokale karakteristika. De er derimod ikke underlagt de samme avancerede krav til vindyrkning- og fremstilling som de ovenstående kategorier. Af denne grund har mange vinproducenter fra højkvalitets-regioner valgt at mærke deres vine som VT.
  • Sidst men ikke mindst i pyramiden er Vino de Espana og denne kategori betegner bordvine og basisvine, der kan komme fra alle steder i Spanien og være en blanding af forskellige regioner samt områder. Dette er ikke nødvendigvis vine af dårlig kvalitet, men blot vine der kan fremstilles uden den lange række restriktioner, som vinene i de ovenstående kategorier er underlagt.

Ydermere ligger Quinta Sardonia i den skønne Castilla y Leon region i det nordvestlige Spanien. Regionen blev i sin tid døbt "Kingdom of Castles" grundet de hundredevis af slotte, forter og patruljerede mure, som definerede landskabet. Vindyrkning i Castilla y Leon er en gammel tradition, som kan dateres tilbage til romertiden. Vinene begyndte dog først at få betydning i det 11. århundrede som følge af, at katolske munke og præster ankom til regionen. Samlet set har vinproduktion fungeret som en betydelig økonomisk fortjeneste for Castilla y Leon i mere end 2000 år. Det var dog først i 1983, at Castilla y Leon kom til administrativ eksistens, da de to historiske provinser Leon og Castilla la Vieja blev forenet. I dag er Castilla y Leon Spaniens største autonome vinregion og udgør en femtedel af landets samlede overfladeareal. Regionen har i alt 9 DO-zoner hvoraf, at de mest respekterede er Toro, Rueda og Ribera del Duero. Disse er naturligvis beliggende i den berømte Duero dal (nøgleelementet til områdets fantastiske vine) og fungerer som hjemsted for en række af spaniens højest estimerede vinproducenter. Uden for DO-systemet er Castilla y Léon kendt for sine Vino de la Tierra-vine, som ikke er underlagt de samme restriktive regler. Dermed er en lang række druesorter tilladt i regionen, hvilket giver vinproducenter mulighed for at arbejde med mindre traditionelle vin-stile. Tinto fino (også kendt som Tempranillo, Tinta del Pais eller Tinto del Toro) er uden tvivl den herskende druesort i regionen og blev bragt dertil af munke fra Cluny. De supplerende sorter inkluderer de pragtfulde franske druevarianter Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Med hensyn til klima har Castilla y Leon en stærk kontinental fornemmelse grundet nærheden og indflydelsen af Atlanterhavet. Dette resulterer i varme, tørre somre efterfulgt af skarpe, kolde vintre hvorunder, at temperaturen ofte falder til godt under frysepunktet. Lige så markant er temperaturvekslingerne mellem dag og nat; de kølige nætter forfrisker vinmarkerne efter lange varme dage. Mere specifikt er Quinta Sardonia beliggende i kommunen Sardón de Duero, som grænser tæt op til Ribera del Duero. I Sardón de Duero har der altid historisk set været dyrket vinstokke og de højest estimerede vine, såsom QS, er klassificeret som Vino de la Tierra.

Druer: 

90% Tinto Fino, 6% Cabernet Sauvignon, 3% Merlot, 1% Malbec og 1% Syrah

Indhold:

75 cl.

Relaterede varer
Copyright Wine Collector 2024. All Rights Reserved
user
0
Din kurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Produkter du måske vil kunne lide