Udsøgt udvalg

De bedste priser

Gratis hjemmelevering v. køb over 889,-

Tilbud

Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatieres 2017

Original price was: 1.599,00 kr..Current price is: 1.499,00 kr..

På lager

Beskrivelse

Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatieres 2017

Olivier Leflaive er en Chardonnay ekspert fra en af de ældste og mest ærværdige familier i Bourgogne. Driftig og kreativ, grundlagde han i 1984 sin egen vinproducerende virksomhed, som i dag står bag nogle af Bourgognes fineste hvidvine. En virksomhed af kvalitet og prestige med kilder i nogle af Bourgognes mest ekslusive områder, heriblandt Puligny-Montrachet. Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatieres 2017 har fra den respekterede vinanmelder Robert Parker modtaget 91 point.

Denne årgang er en rig, men sofistikeret vin, der udtrykker sig gennem dufte af hvide blomster og frugter kombineret med noter af grillet hasselnød. På ganen overtager elegance vinens livlighed. Ideel til vol au vent, and tilberedt i hvid sauce med svampe, fed kylling tilberedt i fløde og gærede oste.

Vinmark & vinfremstilling: 

Denne 2017 årgang af Olivier Leflaive Chardonnay er fremstillet af den ca. 17 hektar vinmark Les Folatieres. Les Folatieres er en tidligere Domaine Leflaive ejendom og den største Premier Cru vinmark i Côte de Beaune. Den er placeret på den samme hældningsgrad som nogle af områdets helt store Grand Cru vine i en højde af 230-250 meter. Vinmarkens østvendte placering gør, at den nyder godt af maksimal solskin og druerne opnår en tidlig modenhed. Ydermere består jorden består primært af kalkholdigt ler, men Chardonnay-druen kan udtrykke sin kraft og elegance grundet den vigtige tilstedeværelse af kalksten. Les Folatieres er beplantet med 100% Chardonnay og vinstokkene har en gennemsnitsalder på 36 år. Vinmarken dyrkes ved brug af biodynamiske metoder.

Høsten 2017 er karakteriseret af en kold vinter som varede helt til februar, hvor temperaturen ofte dykkede til under frysepunktet. I begyndelsen af april blev det mere lunt i vejret, hvilket resulterede i at knopbruddene skete under optimale forhold og var fuldendt den 20 april. Allerede den 25 april forudsagde vejrudsigten, at der ville være frysende temperaturer til slutningen af måneden og man frygtede en sort frost. Vinavlere fra hele regionen brændte halm og vandede det let for at frembringe et røgslør mellem de skrøbelige knop og den skyfrie himmel. Resultaterne var ganske positive og kun et par vinstokke var beskadiget. I begyndelsen af maj voksede vinstokkene ganske udmærket og vejret bød på rigelig solskin såvel som lige akkurat nok nedbør til at holde tingene i gang. Blomstringen skete forholdvis hurtigt i begyndelsen af juni i selskab med fint og roligt vejr, som var ideelt for sæsonen. Der var dog en tilstedeværelse af varme og tørke som gjorde, at vinstokkene trak på deres vandreserver - det så ud til at blive en tidlig årgang. Juli måned var også varm og solrig, men bød på et par regnskyl, som igangsatte veraison (farveskiftning af druerne). I august blev temperaturerne blidere med den perfekte mængde solskin, men der var fortsat en mangel på nedbør i visse områder. Samlet set var Chardonnay vinstokkene en smule stressede, men fortsatte deres udvikling på acceptabel vis. Omkring den 20 august, efter adskillige besøg i vinmarken for at tage prøver, blev det besluttet at høsten skulle begynde den 30. august. Høsten foregår 100% manuel og under høsten i september 2017 faldt lidt regn om natten, men dette skadede ikke druerne. Høsten blev afsluttet den 14 september 2017.

Vinifikation: Høstudbyttet i 2017 var lavt og bestod af et begrænset antal druer med tilfredstillende struktur. Ved ankomst til vinkælderen bliver druerne overført til den pneumatiske presser, som forsigtigt presser saften ud af dem. Efter presning samler de tungeste partikler sig i bunden af tankene (bundfaldet på fransk = bourbes) og den klare juice adskilles fra bundfaldet samt anbringes i en tank el. tønde. Herefter gæres vinen og denne process har to faser: 1. Alkoholisk gæring som omdanner det naturlige sukker i saften til alkohol. 2. Malolaktisk gæring der omdanner æblesyre til mælkesyre og reducerer vinens naturlige syreindhold. Efter malolaktisk gæring var hvidvinene fra 2017 årgangen tørre og generøse med lækker syre og præcis samt ligetil frugt. Herefter begynder aldringsprocessen, som er karakteriseret ved tre primære handlinger: 1. Påfyldning: Under aldringsprocessen fordamper noget af vinen samt træet suger vinen til sig og for at undgå oxidation fyldes tønderne ugentligt op med noget af den samme vin (kaldes ouillage på fransk). 2. Omrøring: Vinen omrøres i tønden for at agitere bærmen i vinen og denne proces, kaldet bâtonnage på fransk, tjener til at "nære", balancere samt berige vinen. Hvor ofte vinen omrøres afhænger af årgangens karakter. 3. Omstikning: Vinen overføres til en anden beholder, en proces kendt som soutirage på fransk, og bærmen efterlades. Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatieres 2017  blev ældet i 12 måneder, heraf 12 måneder i egetræsønder (25% nye) og de resterende fire måneder i rustfri ståltanke. Herefter blandes vinen med vin fra forskellige tønder/tanke, men samme samme appellation for at opnå en komplementaritet. Smagningsteamet skal godkende hver blanding og målet er at ende med en afbalanceret vin. Efter at have ladet blandingerne stå i tre måneder, er det tid til filtrering. Dette stadie fjerner eventuelle uønskede partikler i vinen og afklarer den. Til sidst blev vinen aftappet på flaske.

Olivier Leflaives historie:

Familien Leflaive har altid haft et par hektar vinstokke såvel som en gård i Bourgogne og lige efter første verdenskrig stod Olivers bedstefar, Joseph Leflaive, overfor nedgangen af hans stålfabrik i Saint-Etienne. Hans investeringer i Bourgogne var alt, som han havde tilbage og han besluttede sig for at udvide sin vingård (Domaine Leflaive). Dette blev en familiedrevet operation og hans søn Joseph Régis Leflaive overtog Domaine Leflaive sammen med sin bror Vincent i 1953, som kort efter begyndte at producere topvine. Tilbage i marts 1945 havde Joseph Régis Leflaive og Anne Leflaive taget imod deres søn Oliver Leflaive, som dermed voksede op i vinverdenen blandt vinentusiaster. Han fik i 1965 en Bachelorgrad i økonomi og Joseph havde store håb for hans søns strålende karriere. Dog blev disse knust i 1972, da Oliver tog til Paris for at forfølge sin passion for musik. Oliver arbejdede både med TV og radio sammen med sine venner fra radioprogrammet "Le Petit Conservatoire de Mireille" og i sin fritid uddannede han voksne i regnskab. Herefter blev han bookingsagent for en række musikere og arbejdede også som en planlægger for den franske radiostation France Inter. Oliver blev selv far til sin første datter Olivia allerede i 1974 og tog lykkeligt imod endnu en datter Julie i 1979. Men i 1981, som følge af et turbulent år, vendte Oliver tilbage til Bourgogne og sin familie. Efter kun omtrent et år tilbage på vingården fulgte Oliver i sin bedstefars såvel som sin fars fodspor og blev co-manager for Domaine Leflaive i 1982 sammen med sin onkel Vincent og kusine Anne-Claude.

Under sin tid ved roret på Domaine Leflaive besluttede Oliver sig for at oprette sit eget vinfremstillingsfirma: Olivier Leflaive. Det hele begyndte med en anmodning fra en velkendt Amerikansk importør, der begærede vine fra Meursault og Chassagne-Montrachet. Domaine Leflaive havde hverken vinstokke i disse kommuner eller kapaciteten til at vinificere flere druer. Olivers fik dermed en ide, som var særdeles unik for Bourgogne: at opkøbe druer og most som vinificeres samt ældes efter de sammen metoder benyttet på familiens vingård. Vinen ville han herefter sælge som primeur eller blot forinden aftapning. Olivers ide blev modtaget med stor entusiasme og flere sluttede sig til projektet, herunder hans bror Patrick, der både investerede i virksomheden og blev medejer. Ydermere håndterer Patrick i dag PR og repræsenterer virksomheden i udlandet. Også hans onkel Vincent investerede og fungerede mere eller mindre som rådgiver, da han introducerede Oliver til vinavlere såvel som Marc Boillot, der blev vinmager fra 1984-1988. Franck Grux ankom i 1988 til Olivier Leflaive vingården; en ung og talentfuld vinmager, som hurtigt blev Olivers højre hånd. Siden 1988 har de sammen givet deres ekspertise samt intuition frit slag og komponeret adskillige fremragende vine. I 2003 udvidede Olivier Leflaive deres lagringsfaciliteter og opførte et nyt depot (Pool Logistic) i Meursault, som tilbyder optimale betingelser for opbevaring såvel som afsendelse af virksomhedens vine. Ydermere åbnede Oliver i 2006 et firestjernet hotel så, at gæster kan blive længere og i fulde drag nyde Bourgogne oplevelsen. I 2007 tilsluttede Julie Leflaive sig sin fars eventyr og overtog driften af hotellet samt de turistrelaterede aspekter af virksomheden.

2010 var et stort år for virksomheden samt Oliver og Patrick, da de endelig modtager deres familiearv i form af nogle af fantastiske terroirs:

  • Chevalier-Montrachet Grand Cru
  • Bâtard-Montrachet Grand Cru
  • Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles
  • Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières
  • Meursault 1er Cru Blagny Sous le Dos d’Âne

Ydermere gik Oliver i 2010 på Pension, men bevarer stadig meget tætte forbindelser til virksomheden.

Land, region & område:

Oliver Leflaive hvidvine produceres i Frankrigs region Bourgogne, som er beliggende øst for det centrale Frankrig og hvidvine herfra betragtes som nogle af de bedste i verden. Bourgogne har et vinareal på omkring lige under 30.000 hektar jord og er mest kendt for rødvine fremstillet af Pinot Noir samt hvidvine fremstillet af Chardonnay. Disse to druer udtrykker bedst deres elegante, aromatiske og komplekse karakter i Bourgognes Terroir, som er karakteriseret af et køligt og kontinentalt klima med kolde vintre efterfulgt af varme somre. Der er også stor variation i landskabet i forhold til bakker, skråninger og vinde, hvilket skaber adskillige mikroklimaer. Samtidig kan jordforholdende i Bourgogne drastisk variere og blot et par centimeter kan adskille en Grand Cru vinmark fra en Premier Cru. Størstedelen af jorden består af kalksten, ler, grus og sand. Især hydraulisk kalkstensjord gør Bourgogne unik og i denne trivedes specielt Chardonnay. Terroir har generelt en stor betydning i Bourgogne, da det er vinmarkens omdømme som afgør vinens værdi. Det omhyggelige fokus på enkelte vinmarker er en af grundene til, at regionen har en mindre produktionsmængde. En anden grund er napoleonskodeksen, som kræver ligelig fordeling af ejendom og jord mellem alle arvinger. Dermed er vinmarksejerskab i Bourgogne ekstremt fragmenteret og nogle producenter er ansvarlige for kun en eller to rækker vinstokke. Ydermere har dette ført til et overvejende antal af negocianter, en købmand som køber frugt fra mange forskellige avlere og vinificerer det samlet.

Bourgogne er opdelt i seks primære vindyrkningsområder: Chablis, Côte de Nuits (Côte d’Or), Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais og Côte de Beaune (Côte d’Or), som er værter for Bourgognes 100 forskellige appellationer (Appellation d’origine contrôlée/AOC). Disse appellationer og deres vinmarker inddeles i Bourgognes officielle klassificeringssystem, som blev oprettet i 1930erne og har fire kategorier: 

  • Regionale appellationer: Her findes de mest almindelige vine, som er foruden en angivelse af mark eller kommune. Disse vine må kalde sig selv for Bourgogne appellation controleè og laves på druer fra hele Bourgogne. I denne kategori findes 23 appellationer og vinene herfra udgør 51,7 af Bourgognes totale produktion.
  • Kommunale appellationer: Denne kategori består af vine fra bestemte kommuner og kommunenavnet vil være angivet på etiketten. Kommunerne bliver også kaldt "villages". I denne kategori findes 44 kommuner, som står for 36,8 af den totale produktion.
  • 1. Cru/Premier Cru: Denne kategori dækker over vine, som kommer fra bestemte vinmarker i bestemte kommuner. Etiketten bærer både kommunen og vinmarkens navn. En 1. Cru er af højere kvalitet end vine i den ovenstående kategori grundet vinmarkens placering på en jord med langt bedre produktionsevne. Hele 635 vinmarker er klassificerede som Premier Cru og står for lidt over 10% af Bourgognes samlede produktion.
  • Grand Cru: Kun vinmarker af den absolut højeste kvalitet ophøjes til Grand Cru og på etiketten angives typisk også kun vinmarkens navn. Denne kategori har restriktioner i forhold til udbytte og vinene lagres typisk også i længere tid. Der findes i alt 33 Grand Cru vinmarker i Bourgogne og dette er en elitær gruppe af ekstraordinære vinmarker. Grand Cru vinmarker står kun for 1,4% af Bourgognes totale produktion.

Ydermere produceres denne vin i Côte de Beaune, som udgør den sydlige del af Côte d’Or. Områdets sydøstvendte skråninger såvel som det kølige vejr maksimerer druernes modning og kombinationen af ler samt kalkstensjord skaber nogle af verdens mest efterspurgte Chardonnay hvidvine. Der findes 20 kommuner i Côte de Beaune såvel som syv Grand Cru vinmarker. Især hvidvin fra kommunen Puligny-Montrachet, som blev oprettet i 1937, er fremragende. Puligny-Montrachet har 4 Grand Cru vinmarker og 17 Premier Cru vinmarker, heriblandt Premier Cru vinmarken Les Folatieres, som Olivier Leflaive benytter til denne hvidvin. Klimaet i denne kommune er kontinentalt med varme og tørre somre såvel som kølige og lange vintre. Foråret begynder tidligere her end i andre kommuner og vinavlere kan kæmpe med kolde forårsmorgener såvel som risikoen for frostskader på deres vinplanter. Men det er i jordbunden at årsagen til Puligny-Montrachet's fremragende kvalitet skal findes. Denne består af Bourgognes klassiske kombination af kalk og ler, men har lag af småsten, som sikrer en god dræning. Ydermere da kommunen har et forholdsvis lille vinareal på omkring 200 hektar og efterspørgslen er relativ stor samt overstiger udbuddet, er vinene fra dette område typisk placeret i den høje ende af prisklassen.

Ratings:

Robert Parker's Wine Advocate: 91 point

Druer: 

100% Chardonnay

Indhold: 

75 cl.

Relaterede varer
Copyright Wine Collector 2024. All Rights Reserved
user
0
Din kurv
Din kurv er tomTilbage til shop