Udsøgt udvalg
De bedste priser
Gratis hjemmelevering v. køb over 889,-
Vega Sicilia er en af Spaniens mest legendariske vingårde og har mere end 150 års erfaring indenfor vinproduktion. Vingårdens og generelt Ribera del Duero regionens mest eftertragtede vin er Vega Sicilia Alión. Årgang 2016 har fra de respekterede vinanmeldere Robert Parker og James Suckling modtaget de flotte 95 og 96 point. Alión er en kødfuld, kompleks, intens vin, hvor elegance spiller en differentierende rolle og er vingårdens kendetegn.
6 stk. leveres i uåbnet OWC (Original Wooden Case)
Alión er resultatet af en omhyggelig udvælgelse af jord i forskellige områder af Ribera del Duero og målet er at opnå en vin der, i overensstemmelse med Vega Sicilia's vinfremstillingskriterier, repræsenterer det bedste fra Ribera del Duero. Alión fremstilles af druesorten Tinto Fino og denne dyrkes på en række af Vega Sicilia's vinmarker med et samlet areal på 130 hektar. Jorden har en stor mangfoldighed grundet de tre sedimentære miljøer, der har formet landskabet: fluvial, colluvial og vind. Det fluviale miljø er dannet af materialer fra Duerofloden og er det mest betydningsfulde grundet dets omfang. Vinmarkernes dominerende jordarter er dybe, godt drænet og består af grove teksturerede materialer, hvide eller rødlige i tone, med fine brune lag skiftevis med rigelig kvartsgrus. Disse forskellige jordtyper supplerer hinanden og sikrer en kvalitativ mangfoldighed i druesorten. Ydermere sikrer vinmarkernes mellemstrukturerede, løs-teksturerede eller løs-teksturerede til sandede jord en god bevaring af vand og næringsstoffer. Vandreguleringen af disse jordarter giver vinmarkerne en tidlig start på druemodningsprocessen. Alle de ovenstående faktorer fører til en balanceret udvikling af vinstokkene. Ydermere er Vega Sicilia's grundlæggende ambition at leve i harmoni med naturen, beskytte den, passe på den og bevare den for fremtiden. Disse faktorer har en afgørende effekt på vindyrknings- og vinfremstillingsmetoderne: vingården benytter økologiske vindyrkningsmetoder og vinfremstillingsfaciliteterne samt processerne overholder de mest avancerede internationale miljøstandarder.
Vinmarkerne benyttet til Alión giver et samlet udbytte på omkring 3600 kg druer pr. hektar. Høsten af druerne foregår manuelt og placeres i kasser med en kapacitet på 12 kg. Herefter tages de direkte til Alión vineriets sorteringsborde. Fermenteringen finder sted i trætanke under kontrollerede temperaturer, indtil der opnåes en god polyfenolisk struktur, som giver vinen dens generøse farve og faste struktur, hvilket udgør en stor del af vinens personlighed. Vinen modnes i nye Franske Bordeaux egetræstønder i 14 til 20 måneder afhængigt af årgangens karakteristika. Så snart vinen fjernes fra tønderne, lagres den på flaske i 15 måneder og her samler vinen alle de primære aromaer fra frugten med nuancerne fra den delikate modning. Dette resulterer i en fremragende vin af høj kvalitet. Herefter er vinen klar til at blive drukket, men har et potentielt aldringsvindue på ca. 15-20 år, hvis den opbevares under ideelle forhold: konstant temperatur på 12-14 ºC og 60% relativ fugtighed. Den optimale drikketemperatur er 18 ºC.
Historien om Vega Sicilia kan dateres tilbage til 912, da området omkring Duero floden i Spanien blev genbosat. Disse nybyggere byggede en kirke til ære for Saint Cecilia overfor byen Valbuena de Duero inden for Peñafiel landdistriktet. Dermed kæmpede Peñafiel og Valbuena-klosteret om ejendommen og den tilhørende landsby i over tre år. De nåede først til enighed i 1477, hvor klostret fik skovområderne (tømmer, jagt og græsland) og Peñafiel byen fik jurisdiktion og den dyrkbare jord (såning af korn). Navnet Vega de Sicilia blev i 1577 for første gang benyttet som en henvisning til ejendommen. Toribio Lecanda købte ejendommen fra Valbuena de Dueros marquis i 1848 og hans søn Eloy Lecanda begyndte herefter, at professionelt fremstille vin på ejendommen. I 1882 blev produktionsfaciliteterne endelig færdige og Eloy modtog adskillige priser for vinene produceret på Vega Sicilia. Men desværre trivedes vingården ikke grundet Eloys manglende evne som handelsmand samt manager og blev solgt til Pascual Herrero Bux omkring 1888. Antonio Herrero Vázquez købte ejendommen på en auktion i 1897 og blot et par år senere ville tre af hans otte børn (Luis, Félix og Ignacio Herrero) arve vingården. Senere hen blev ansvaret videregivet til Felix's børn og vingården absolut blomstrede i løbet af disse tre generationer. En mand ved navn Cosme Palacio fra La Rioja, som var lejer af ejendommen og vingården sammen med familien Herreros, hyrede i 1907 Txomin Garramiola til at stå for vinproduktionen. Vinene produceret under hans ledelse ville udligne skaderne forårsaget af phylloxera i 1800-tallet.
Et frøfirma kaldet Prodes købte ejendommen fra Herrero-familien i 1950 og således blev virksomheden Bodegas Vega Sicilia S.A. oprettet. I samspil med denne ejerskabsoverførsel blev en af de vigtigste figurer i Vega Sicilia's historie, Jesús Anadón, en del af virksomheden. Vega Sicilia blev solgt til Hans Neuman i 1965, en venezuelaner fra en tjekkisk-jødisk familie. Han ønskede at erhverve vingården efter at have smagt på dens vine i New York. Álvarez-familien, Vega Sicilia's nuværende ejere, købte i 1982 vingården fra Neumann familien og dette markerede starten på en af de mest velstående perioder i virksomhedens historie. I 1991 kom Alión til verdenen, en moderne vin helt i modsætning til Vega Sicilias klassicisme. Alión markerede et vendepunkt i Ribera del Dueros vinproduktion. De tidlige årgange blev fremstillet på Vega Sicilia vingården, men familien Álvarez mente, at den kunne stå på egne ben og fremvise dyderne ved Ribera del Dueros typiske terroir, klima samt druevarianter. Dermed opstod Alión vingården og denne startede sin vinfremstillingskarriere med 1993 høsten, der producerede 350.000 flasker. Siden da har Bodegas Vega Sicilia S.A oplevet konstant fremgang og introduceret adskillige vine produceret i forskellige vinfremstillingsområder, nået ud til nye forbrugere verden over og lagt fundamentet for en lovende samt vellykket fremtid. I 2014 fejrede vingården 150-års jubilæum.
Vega Sicilia Alión produceres i det fornemme vinland Spanien. Vindyrking havde en tidlig start i Spanien, da arkæologer har fundet spor af druekerner helt tilbage fra omkring 3000-4000 f.Kr. Da Christopher Columbus i det 15. århundrede opdagede Amerika, opstod nye muligheder for eksport og vindyrkning. På deres opdagelsesrejser medbragte Spanske kolonister europæiske vinstokke og i løbet af det 17. og 18. århundrede blev en række spanske vine populære, herunder Sherry, Madeira og Rioja. I dag er Spanien verdens tredjestørste vinproducent efter Frankrig og Italien. Spanien har verdens største vinareal på 1,4 millioner hektar, dog er flere områder i Spanien præget af et tørt klima og dermed kan udbyttet være ganske lille. I Spanien findes 69 vinregioner og med de ekstremt varierende klimaer, terroirer og vinfremstillingsmetoder over hele landet, byder hver vinregion på noget forskelligt. Spanske vine er nøje kvalitets-reguleret i henhold til specifikke love og Spanien begyndte tidligt at knytte vin til "sted". Behovet for vinregulationer blev nemlig tydeligt, da Spanien oplevede slemme tilfælde af vinbedrageri: kvalitetsvine blev ofte fortyndet med bulkvine. Spaniens vinlov Denominaciones de Origen (D.O) blev oprettet i 1932 og opdateres jævnligt. Den følger EUs overordnede regler i forhold til opdeling i geografiske zoner med hver deres specifikationer vedrørende dyrkningsmetoder, drueanvendelse, hektarudbytte og lagringstid. Vinloven inddeler Spaniens vinklassificeringer i en pyramide: vinene underlagt de strengeste krav befinder sig i toppen af pyramiden og de mest generiske vine befinder sig i bunden.
Ydermere ligger Alión vingård i den skønne Ribera del Duero region, hvis vinhistorie kan spores omkring 2000 år tilbage. Regionen er i dag en prominent vinregion, der konkurrer med Rioja og Priorat om, at være det førende vinområde Spanien. Dog fik Ribera del Duero først sin DO-status i 1982, men siden hen har områdets vinproducenter været utrolig dygtige til at udnytte de høje dagstemperaturer og kølige nætter til, at fremstille velafbalancerede vine rige på aroma. Den primære druevariant i regionen er den fremragende Tinto Fino, der også betragtes som Spaniens "ædle drue". De aromatiske vine er også et resultat af Ribera del Dueros høje beliggenhed (700-800 meter over havets overflade) og af jordbunden som primært består af sand samt kalksten. Vega Sicilia Alión fremstilles af omhyggeligt udvalgte plots spredt udover det bedste af Ribera del Duero.
James Suckling: 96 point
Robert Parker's Wine Advocate: 95 point
Tinto Fino
75 cl.