Udsøgt udvalg
De bedste priser
Gratis hjemmelevering v. køb over 889,-
Piper Heidsieck er et af de ældste og mest anerkendte champagnehuse, som siden 1785 fremstillet har champagne af fremragende kvalitet. Piper Heidsieck Vintage Brut fremstilles kun i de absolut bedste år og Piper Heidsieck 2012 har fra Wine Spectator samt Wine Advocate modtaget den flotte bedømmelse på 93 point.
Udseende: Champagnens gyldne kappe minder om solens glimtende lys over middelhavet. De gyldne, krystallinske bobler skinner i glasset.
Næse: Til at starte med leverer næsen friske citrusnoter af lime eller mandarinblade, der efterlader minder om en sommer ved middelhavets kyster. De friske sommernoter fremhæves derefter af varme, røgede noter. Et strejf af mandler giver vinen en vellystig, livlig vitalitet.
Gane: Indtrykket på ganen åbner med noter af granatæble og mandler samt en plyslignende tekstur af røget te eller friskhøstet honning, saften fra moden sort kirsebær og blåbær. Den lange, silkeagtige finish er perfekt både som optakt eller akkompagnement til et gourmetmåltid.
Piper Heidsieck Champagnehus fremstiller vin af de tre druevarianter Chardonnay (livlig og toasty), Meunier (frugtig og kødfuld) og Pinot Noir (kraftfuld og bærlignende). Disse dyrkes på Piper Heidsiecks enestående cru vinmarker, der ligger hovedsageligt i områderne Montagne de Reims og Côte des Bar. På disse vinmarker er vinstokkenes gennemsnitslige alder 30 år, men visse vinstokke er op til 60 år gamle og disse udskiftes med en rate på 2% hvert år. Piper Heidsieck gør hvert år fremskridt i forhold til deres dyrkningsmetoder med fokus på biodiversitet, jorden og kvaliteten af deres druer. Deres vinmarker er blevet anerkendt med mærkaterne "Viticulture Durable en Champagne" (bæredygtig vinavl i Champagne) og "Haute Valeur Environnementale" (Høje miljøværdier). Piper Heidsieck lægger stor vægt på at reducere deres gødningsforbrug, vandforbrug, gasforbrug og benytter sig af 100% genbrugsmetoder.
Høst: Så snart druerne er modnet og har opnået en perfekt balance mellem søde og syrlige smage, begynder høsten og finder som regel sted i løbet af september samt oktober.
Presning: Frisk høstet Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay ankommer til pressecentre for at blive forsigtigt knust med den helt rigtige mængde pres for at ekstrahere saften. Hver cru og druesort bliver presset seperat. Herefter placeres mosten i kar og forbliver der i 15-20 timer, så alle efterladenskaber af kerner, drueskind og jord naturligt filtreres til bunden (débourbage). Den klare druemost overføres derefter til Piper Heidsieck Vineri.
Gæring: Denne process, hvorunder mosten bliver til vin, opdeles i to forskellige faser og forekommer naturligt i rustfrie stålkar. Først gennemgår mosten en 15 dages alkoholisk gæring, hvor den forvandles til vin - en naturlig reaktion fremkalder omdannelsen af sukker til alkohol. Dette resulterer i vine kaldet vins clairs. Herefter omdanner malolaktisk gæring æblesyre til mælkesyre, hvilket reducerer vinens surhed. Selvom malolaktisk er valgfri, når det kommer til champagnefremstilling, så er Piper Heidsieck overbevist om, at denne metode er afgørende for udviklingen af deres vines unikke stil.
Blending: Under gæringsprocessen fortsætter holdet af vinmagere med at prøve vins clairs dag ind og dag ud. Deres mål er at finde det ideelle ægteskab mellem de forskellige personligheder af hver druesort, vin og cru.
Bobbeldannelsen: Den 2. alkoholiske gæring (som sker i flasken) giver champagnen dens signaturbrus. Liqueur de tirage (en blanding af Piper-Heidsieck stillevin, rørsukker og gær) tilsættes til den stille vin, og en 2. gæring omdanner den til alkohol og bobler. Når de er genopfyldt, forsegles flaskerne med et bidule, en kapsel, og placeres på drejebænkene i kælderen.
Modning: Den langsomme process hvor vinen modnes på de fine bundfaldsrester ved en konstant temperatur på 10-12 grader i de mørke kældre. Under denne process danner gæren bundfald og når vinen kommer i kontakt med dette, udvikler den sig og afslører personlighed samt får en aromatisk kompleksitet. Piper-Heidsiecks Vintage Cuvées lagres i mindst 6 år.
Årgang 2012: En ideel kombination af et regnfyldt forår efterfulgt af en tør, solrig sommer var med til at gøre 2012 Millésime (årgangen) til en enestående vintage. En beskeden produktion såvel som druernes storslåede modenhed bidrog til en ekstraordinær aromatisk koncentration. Elegante Chardonnays blandet med kraftige Pinot Noirs producerede rige, perfekt afbalancerede vine.
Florens-Louis Heidsieck, som oprindeligt var fra Tyskland, opdagede Champagneregionen og dens vine i 1777. Han forelskede sig i vinen og drevet af en smag for eventyr, grundlagde han firmaet "Heidsieck & Cie" i 1785. Han ønskede at imponere Marie Antionette med de fine og glædelige bobler fra sin champagne. Da han gav sin første cuvée til dronningen, var det kærlighed ved første slurk, og hun blev den første Heidsieck & Cie ambassadør. I 1815 tilsluttede to mænd, først først Christian Heidsieck (Florens-Louis 'nevø) efterfulgt af Henri-Guillaume Piper, sig virksomheden. De blev hurtigt uadskillelige og sammen ville de fremme Champagnehusets omdømme langt ud over Frankrigs grænser. Da Florens-Louis døde i 1828, besluttede den mytiske duo at fortsætte eventyret side om side. Piper Heidsiecks popularitet var konstant stigende og champagnehuset blev af 14 kongelige-og kejserlige hoffer tildelt privilegiet som deres kongelige hofleverandører. Hele overklassesamfundet begærede Piper-Heidsiecks vin. Men pludselig i 1835 døde Christian Heidsieck og dette markerede slutningen på det formidable partnerskab. Efter en passende og respektfuld periode med sorg giftede hans enke sig igen - og med ingen anden end Henry-Guillaume Piper. Dette var faktisk den oprindelige forening af navnene Piper og Heidsieck.
I 1885 fejrede Piper-Heidsieck deres 100-årsjubilæum og Pierre-Karl Fabergé, en juvelér, designede en overdådig udsmykket Piper Heidsieck flaske prydet med guld, diamanter og lapis lazuli. I 1933 fik champagne sin debut på storskærmen i Laurel- og Hardy filmen Sons of Desert og dette var naturligvis en flaske Piper Heidsieck. Dette var begyndelsen på et urokkeligt bånd mellem Hollywood og Piper Heidsieck, der blev omtalt som Hollywoods favorit. Efter Henri-Guillaumes død i 1870 overtog Jacques-Charles Théodore Kunkelmann, en partner siden 1851 og I 1892 blev han søn, Ferdinand-Théodore, lederen af champagnehuset. Hans datter Yolande giftede sig med Jean de Suarez d'Aulan i 1926, en banebrydende luftfartspilot. Under 2. verdenskrig skjulte han våben i champagnekældrene til fri benyttelse af den franske modstandsbevægelse. I 1944, mens fjenden besatte Piper-Heidsieck-ejendommen, mistede han sit liv i kamp. Besættelsestyrkerne beslaglagde champagnehuset, men efter Frankrigs befrielse genoprettede Yolande Champagnehuset og uden hendes mod samt stærke vilje, ville Piper-Heidsiecks historie højst sandsynligt være brat ophørt. Op gennem 1950erne var hele hollywood betaget af Piper-Heidsieck og side om side med filmlegender som Ava Gardner og Humphrey Boghart, spillede Piper-Heidsieck ofte den bedste birolle i Hollywoodfilm. Denne popularitet skulle naturligvis fejres og i 1985, i anledning af Piper Heidsiecks 200-års jubilæum, designede luksus juvelér Van Cleef & Arpels endnu en mindeflaske - igen udsmykket med diamanter og lapis lazuli. Ydermere har Piper Heidsieck siden 1993 været den officielle leverandør til det mest legendariske internationale filmfestival, nemlig Cannes filmfestival. Nye og forbedrede faciliteter var dermed på sin plads med den store succes og i 1995 indviede Piper Heidsieck et helt nyt vineri med 200 rustfri stålkar. I dag ledes Piper Heidsieck af familien Descours, som overtog champagnehuset i 2011. Champagnehuset er dermed fortsat en familieejet virksomhed med Christopher Descours i spidsen. Han viderefører Piper Heidsiecks fantastiske arv og sikrer champagnehusets konstante udvikling.
Piper Heidsieck 2012 er naturligvis fremstillet i Frankrigs Champagneregion. Champagne er en mousserende vin, der har sit navn fra regionen Champagne-Ardenne, som ligger 150 km øst for paris i det nordøstlige Frankrig. Den nordlige placering gør, at klimaet er en smule køligt og påvirket af store temperaturvariationer mellem vinter og sommer - dermed får druerne det rette syreindhold til Champagne. Ydermere er Champagneregionens bakkede terræn og kalkholdige jord hovedgrundende til, at området fremstiller champagne af den absolut højeste kvalitet. Der har været dyrket vin i Champagne-regionen siden romertiden, men historien omkring hvordan mousserende vin blev til, eksisterer der en vis usikkerhed omkring. Nogle mener, at Champagnen som vi kender den i dag, er opfundet af munken Dom Pérignon. Han levede fra 1638-1715 og ifølge historien opfandt han metoden til at lave bobler i vinen. I dag hersker dog hersker den generelle holdning, at han forsøgte at undgå bobler i sin vin. Derimod blandede han vin fra forskellige marker samt forskellige druesorter og bidrog på denne måde med en forbedret version af champagne, end man tidligere havde kendt. Flere er dog tilhængere af versionen, hvor englænderne opfandt champagne. Denne lyder således, at englænderne omkring 1660 udviklede metoder, herunder tilsætning af gær og sukker til vin. Dette fremprovokerede en 2. gæring i flasken og resultatet var en sød champagne. Den 2. gæring er nemlig den, som frembringer boblerne. Det første officielle champagnehus, Ruinart, blev oprettet i 1729. I løbet af 1700-1800 tallet blev champagnefremstillingsmetoderne forfinet og omkring 1880 blev champagne fremstillet ved brug af nogenlunde de samme metoder som benyttes i dag.
Champagne er i dag et beskyttet navn, der kun må bæres af mousserende vin fra Champagne regionen. Regionen blev nemlig defineret som et AOC område ved en lov i 1927 og dækker et areal på omkring 34.000 hektarer. Champagne kan opdeles i fire primære distrikter: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs og Côte des Bar. Disse distrikter kan yderligere opdeles i en række landsbyer, som klassificeres og kvalitetsbedømmes med et procentsystem kaldet Échelle des Crus. Procentsystemet strækker sig fra 1-100%, men 80% er den laveste bedømmelse, som er blevet tildelt landsbyer. De landsbyer som tildeles 90-99%, klassificeres som Premier Cru og landsbyer af suveræn kvalitet tildeles 100% samt klassifikation Grand Cru. Ud af de flere hundrede landsbyer hvor det er tilladt at producere champagne, bærer kun 17 titlen som Grand Cru. Selve champagnen klassificeres dermed udfra hvilken landsby, som de benyttede druer og deres vinmarker tilhører. De mest anvendte druer til champagnefremstilling, er Pinot Noir, Pinot Meunier samt Chardonnay og disse udgør 99% af den samlede champagneproduktion. Der er yderligere fire druesorter, hvoraf det er tilladt af fremstille champagne: Pinot blanc, Fromonteau gris, Petit meslier og Arbane. Disse benyttes i langt mindre grad end Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. I Côte des Bar distriktet dyrkes primært Pinot Noir og det samme gælder for Montagne de Reims. I Vallée de la Marne er den herskende druesort Pinot Meunier og i Côte des Blancs dominerer Chardonnay druesorten. Piper Heidsieck fremstilles i fremragende Montagne de Reims og Côte des Bar.
Wine Advocate: 93 point
Wine Spectator: 93 point
Pinot noir 50% og Chardonnay 48%
75 cl.